Jdi na obsah Jdi na menu
 


velikonoční beránek

26. 1. 2024

Těsto:                                                 
4 vejce 
250 g tvaroh tučný
beran.jpg180 g olej
250 g hladká mouka
220 g cukr krupice

50 g kokos jemně strouhaný
1 citron – použijeme kůru i šťávu
1 prášek do pečiva
2 g soli
trochu oleje nebo másla na vymazání formy
kokos na vysypání formy 

Na dokončení:
moučkový cukr na posyp

POSTUP:
Do mísy dáme tvaroh, cukr, olej a jemně zamícháme, tak abychom neměli hrudky. Přidáme vejce, sůl, prášek do pečiva, citronovou kůru a citronovou šťávu. Postupně přidáváme mouku a vše spolu vyšleháme do hladké nadýchané směsi. Formu beránka si vymažeme (olejem nebo jako my trochou rozehřátého másla) a vysypeme kokosem a hmotu nalejeme do připravé formy. 
Pečeme při 160° C asi 45-50 min. Špejlí zkontrolujeme zdali je beránek dostatečně propečený. Necháme na mřížce vychladnout. Na závěr pocukrujeme a ozdobíme mašlí.