Jdi na obsah Jdi na menu
 


nádivka

26. 1. 2024
  • Máslo 30 g
  • Rohlík 7 ks
  • Mléko 200 ml
  • Uzené maso 400 g
  • Kopřivy 2 hrs.
  • Vejce 6 ks
  • Pažitka čerstvá 1 plž
  • Petrželka čerstvá 1 plž
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Pepř
  • Kypřící prášek 1/2 člž
  • Kyselé okurky
  • Staročeská velikonoční nádivka s uzeným masem

Příprava

1
Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.
2
Přimíchejte kostičky uzeného masa. Přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3
Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
4
Nádivku podávejte s kyselou okurkou a posypanou pažitkou. Pokud chcete chuť nádivky zvýraznit, můžete použít různé druhy masa – kromě uzeného masa se hodí pečené vepřové maso nebo pečená drůbež. Nádivku můžete servírovat jen tak samotnou nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť