Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vosí hnízda

23. 1. 2024

Na těsto:
400 g cukru moučka

hnizda.jpg150 g změklého másla 

2,5 vrchovaté lžíce kakaa

5 lžic rumu

5 lžic mléka

250 g piškotů

Na náplň:

70 g cukru moučka
80 g změklého másla (né žádný Hery)
1 žloutek
rum podle chuti (musí být z krému cítít, ale přidávejte opatrně)

60 piškotů na přiklopení
formičku na vosí hnízdo + tvořítko na otvor pro náplň
cukr moučka na vysypávání formičky

Postup:
  1. Nejdřív jsem si připravila těsto. Piškoty jsem rozmixovala a přidala k nim cukr, máslo a kakao. Do suchý směsi jsem udělala důlek a do něj dala rum a mlíko. No a nastala ta nejtěžší část. Rukama jsem začala těsto spojovat a snažila se z něj udělat kompaktní hmotu. Trvalo to tak deset minut určitě. Nejdřív se těsto drobilo, ale jak se máslo začalo pod rukama zahřívat, tak se začalo i víc lepit a spojovat. Chce to rozhodně trpělivost a silný ruce, je to celkem makačka. Těsto musí bejt pořádně propracovaný, nelepivý a nedrobivý. Pokud se vám těsto už dlouho drobí, přidejte ještě trošku mlíka.
  2. Následovala příprava krému. Do mističky jsem dala  máslo, cukr, žloutek a začala jsem mixovat (krém jde vypracovat i ručně stěrkou, ale trvá to zbytečně dlouho). Když se krém spojil, přilila jsem trošku rumu, znovu promixovala a ochutnala. Rum přidávejte podle svojí chuti, ale musí tam bejt cejtit.
  3. Pak jsem začala dělat z těsta samotný hnízda. Formičku jsem vždycky vysypala v cukru moučka a dala do ní kousek těsta (dejte si víc cukru do mističky, ať v něm tu formičku vždycky jakoby vykoupete a pak přebytečnej cukr vyklepejte). Těsto jsem pak upěchovala prstama tak, aby ideálně končilo lehce pod hranou formičky. Pak jsem do těsta udělala tvořítkem otvor. Celou tu dobu jsem držela spoj formičky pevně prstama, aby se mi hnízdo nerozjelo. Spoj jsem pustila až ve chvíli, kdy byl hotovej otvor na náplň a hnízdo jsem opatrně vyndala. Občas se může stát, že když formičku otevřete třeba moc rychle, hnízdo se rozpojí. Pak těsto zmačkejte a zpracujte ho prostě znova. Takhle hotový hnízda jsem si dávala do stojánku přímo na tenhle typ cukroví (máma ho kupovala v Tescomě, stejně jako ty formičky).
  4. Když jsem měla všechny hnízda ve stojánku, vzala jsem si pytlík, dala do něj krém a pak jsem mu ustřihla špičku. Pokud máte cukrářskej sáček (zapomněla jsem si ho na focení domů vzít), tak je to určitě lepší s tím, ale klidně můžete použít i starou dobrou klasiku – namazat hnízda nožem. Strašně to ale zdržuje a v tom množství, co to to děláme my, je to tímhle způsobem nepředstavitelný:D Hnízda jsem plnila krémem maličko nad okraj a na krém jsem pak nalepila piškot.