Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční perníčky

23. 1. 2024

Těsto

Měkké vánoční perníčky s medem

máslo 100 g                                                            

med 2–4 vrchovaté lžíce

vejce 2 ks

moučkový cukr 140 g

hladká mouka 400 g

jedlá soda 1 lžička

perníkové koření 2 lžičky

kakao (holandského typu) 2 lžičky

mouka (na podsypání)

vejce (na potření podle chuti) 1 ks

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte v rendlíku a promíchejte s medem. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.
  2. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně ji zapracujte po lžících do vaječné pěny. Uhněťte hladké těsto a uložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
  3. Odleželé těsto rozdělte na polovinu a postupně každou vyválejte na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte libovolné tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 10–12 minut podle velikosti. Máte-li rádi lesklé perníčky nebo je hodláte zdobit polevou, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem. Dobře to jde silikonovou nebo péřovou mašlovačkou. Perníčky nechte vychladnout.
  5. Na polevu prošlehejte bílek s cukrem. Cukr dvakrát prosejte a postupně ho zašlehávejte do bílku se škrobem a citronovou šťávou. Množství cukru záleží na velikosti vejce, i jak tuhou chcete mít polevu. Citronovou šťávou lze polevu i zředit, pokud by byla moc hustá. Polevou naplňte cukrářský sáček s tenkou zdobicí špičkou a ozdobte perníčky.