vanilkové rohlíčky
23. 1. 2024
Suroviny
- hladká mouka 300 g
- moučkový cukr 40 g
- mleté vlašské ořechy 100 g
- máslo 200 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra
- vanilkový cukr (na obalení) 2 sáčky
- moučkový cukr (na obalení) 1 šálek
Postup přípravy
- Prosátou mouku, cukr, ořechy, máslo, žloutky a citronovou kůru vypracujte na hladké a kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň 2 hodiny (nejlépe však přes noc) odpočinout v ledničce.
- Pak z něj utvořte váleček o průměru asi 3 cm, ze kterého odkrajujte stejně velké dílky. Ty poté rozválejte na válečky, zahněte je do tvaru rohlíčků a pečte na plechu pokrytém pečicím papírem při 180°C asi 10 minut (rohlíčky by měly jen lehce zespoda zezlátnout).
- Vyndejte z trouby, nechte asi 3 minuty odpočinout a pak obalujte v moučkovém cukru, který smíchejte s vanilkovým (po vyndání z trouby jsou rohlíčky velmi křehké, buďte při jejich obalování opatrní).