Vláčná jablečná buchta s čokoládou
22. 1. 2024
TĚSTO
- 600 g jablek
- 1 dl oleje
- 4 ks vejce
- 200 g cukru krupice
- 400 g hrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
POLEVA
- 200 g marmelády
- 1/2 dl vody
- 50 g bílé čokolády
- 200 g hořké čokolády
NA VYSYPÁNÍ FORMY
- 1 hrst hrubé mouky
- 1 ks tuku
- Postup
- Vajíčka vyndejte z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na středně hrubém struhadle – na úplně jemném by z nich byla kaše a úplně hrubé také není ideální, ale je rozhodně lepší než jemné.
- Vejce rozklepněte do mísy a šlehejte za postupného přidávání cukru a následně i oleje. Vyšlehejte hladkou vysokou pěnu. V jiné míse prosejte mouku s kakaem, jedlou sodou a skořicí. Poté vmíchejte do vyšlehaných vajec, přidejte nastrouhaná jablka a těsto nalijte do malého hlubšího plechu, předem vymazaného a vysypaného. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.
- Před koncem pečení svařte marmeládu s trochou vody a v případě, že jsou v ní semínka, ji přeceďte přes síto. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout, ale stále ještě horký ho potřete svařenou marmeládou, aby se dobře vsákla. Pak koláč nechte vychladnout úplně.
- Tmavou i světlou čokoládu rozpusťte, každou zvlášť. Celý koláč pak polijte tmavou čokoládou a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu. Dokud je ještě měkká, naneste na ni v rovných dlouhých linkách bílou čokoládu a ihned ji opačnou stranou lžíce „nalinkujte“ křížem, jednou jedním směrem, podruhé v protisměru – přesně tak, jak vidíte na fotce.
- Tip: Děláte koláč do kulaté formy? Postup se v podstatě neliší, jen bílé linky nedělejte rovně, ale do kolečka a příčné od středu ke kraji. Čokoládu nechte ztuhnout a můžete servírovat.