Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláčná jablečná buchta s čokoládou

22. 1. 2024

TĚSTO

  • 600 g jablek
  • 1 dl oleje
  • 4 ks vejcepernik.jpg
  • 200 g cukru krupice
  • 400 g hrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice

POLEVA

  • 200 g marmelády
  • 1/2 dl vody
  • 50 g bílé čokolády
  • 200 g hořké čokolády

NA VYSYPÁNÍ FORMY

  • 1 hrst hrubé mouky
  • 1 ks tuku
  • Postup
  1. Vajíčka vyndejte z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na středně hrubém struhadle – na úplně jemném by z nich byla kaše a úplně hrubé také není ideální, ale je rozhodně lepší než jemné.
  2. Vejce rozklepněte do mísy a šlehejte za postupného přidávání cukru a následně i oleje. Vyšlehejte hladkou vysokou pěnu. V jiné míse prosejte mouku s kakaem, jedlou sodou a skořicí. Poté vmíchejte do vyšlehaných vajec, přidejte nastrouhaná jablka a těsto nalijte do malého hlubšího plechu, předem vymazaného a vysypaného. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.
  3. Před koncem pečení svařte marmeládu s trochou vody a v případě, že jsou v ní semínka, ji přeceďte přes síto. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout, ale stále ještě horký ho potřete svařenou marmeládou, aby se dobře vsákla. Pak koláč nechte vychladnout úplně.
  4. Tmavou i světlou čokoládu rozpusťte, každou zvlášť. Celý koláč pak polijte tmavou čokoládou a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu. Dokud je ještě měkká, naneste na ni v rovných dlouhých linkách bílou čokoládu a ihned ji opačnou stranou lžíce „nalinkujte“ křížem, jednou jedním směrem, podruhé v protisměru – přesně tak, jak vidíte na fotce.
  5. Tip: Děláte koláč do kulaté formy? Postup se v podstatě neliší, jen bílé linky nedělejte rovně, ale do kolečka a příčné od středu ke kraji. Čokoládu nechte ztuhnout a můžete servírovat.