Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jahodový koláč

23. 1. 2024

Suroviny

jahody 750 g

máslo 240 g

+ navíc na vymazání pekáčku

mouka pšeničná polohrubá

nebo hrubá, na vysypání pekáčku

Snadný jahodový koláč

krupicový cukr 200 g

+ 2 lžíce na posypání koláče

vanilkový lusk ½ ks

semínka vyškrábnutá

vejce 4 ks

mouka pšeničná hladká 400 g

kypřicí prášek do pečiva 2 ČL

sůl 1 špetka

zakysaná smetana 300 g

15–30% tuku

moučkový cukr

na poprášení

 

Postup

 

  1. Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Menší stačí přepůlit. Zatímco budete připravovat těsto, nechte je v sítu dobře okapat.

 

  1. Troubu vyhřejte na 180°C. Plech či pekáček o rozměrech 25 x 35 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

 

  1. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou zašlehejte do vaječného základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka zapracovaná, a poté přidejte další. Nakonec opatrným překlápěním stěrkou vmíchejte do těsta 2/3 jahod. Těsto vlijte do formy, urovnejte, poklaďte zbylými jahodami a posypte 2 lžícemi krupicového cukru.

 

  1. Vložte do trouby a pečte přibližně 50 minut dozlatova nebo dokud není špejle zapíchnutá do koláče po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.