Jahodový koláč
23. 1. 2024
Suroviny
jahody 750 g
máslo 240 g
+ navíc na vymazání pekáčku
nebo hrubá, na vysypání pekáčku
krupicový cukr 200 g
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
zakysaná smetana 300 g
15–30% tuku
na poprášení
Postup
- Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Menší stačí přepůlit. Zatímco budete připravovat těsto, nechte je v sítu dobře okapat.
- Troubu vyhřejte na 180°C. Plech či pekáček o rozměrech 25 x 35 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.
- Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou zašlehejte do vaječného základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka zapracovaná, a poté přidejte další. Nakonec opatrným překlápěním stěrkou vmíchejte do těsta 2/3 jahod. Těsto vlijte do formy, urovnejte, poklaďte zbylými jahodami a posypte 2 lžícemi krupicového cukru.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 50 minut dozlatova nebo dokud není špejle zapíchnutá do koláče po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.