Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makovo-ořechová bábovka

30. 1. 2024

Makovo-ořechová bábovka (forma 20 cm x 9 cm):

100 g změklého másla

30 g moučkového cukru

babovka.jpg

4 vejce „L“, odděleně

80 g cukru krupice

150 g mletého máku

75 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

špetka soli

špetka mleté skořice

Troubu předehřejte na 170 stupňů, malou bábovkou formu (cca průměr 20 cm x výška 9 cm) vymažte a vysypte. Pokud chcete zachovat bezlepkovou variantu, použijte na vysypání bezlepkovou mouku. Já používám na vymazání směs mouky, oleje a tuku, bližší info u receptu na bábovku ze zakysané smetany

Máslo vyšlehejte společně s moučkovým cukrem do pěny, pak

 po jednom zašlehejte žloutky. 

Zvlášť si vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem do pevného sněhu. Mletý mák a ořechy smíchejte společně se špetkou soli a skořicí. 

Do žloutkové směsi střídavě přidávejte směs máku s ořechy a u

šlehané bílky. Promíchejte do hladka a těstem naplňte bábovkovou formu. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 – 40 minut, ke konci můžete teplotu snížit. Špejlí ověřte, zda je bábovka dostatečně upečená.

Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte. 

Bábovka vydrží krásně vláčná několik dní, čím je starší, tím je lepší