Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makové kostky

30. 1. 2024

Makové kostky (16 ks):

3 velká vejce

bez-lepek.jpg

90 g cukru krupice

150 g mletého máku

50 g mandlové mouky (mleté mandle)

80 g másla, rozpuštěné a zchladlé

citronová kůra nebo citronový olej

Troubu předehřejte na 170 stupňů, čtvercovou formu o velikosti ca. 20×20 cm vyložte pečícím papírem (jen dno). 

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Stěrkou vmíchejte mletý mák a mandle. Nakonec přilijte zchladlé máslo a přidejte citronovou kůru (olej). 

Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct asi na 25-30 minut do vyhřáté trouby. Špejlí si ověřte, že je propečeno. 

Nechte zcela vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte. Pozor, korpus je díky absenci mouky velmi křehký. Doporučuji zachladit v lednici. Korpus rozkrájejte na 16 kousků o rozměru ca. 5×5 cm. 

Maracujový krém:

150 g mascarpone

150 g smetany ke šlehání min. 33%

80-100 g maracujového pyré (mučenka, passion fruit)

1-2 lžíce cukru krupice, případně více dle chuti

Všechno dejte do misky a společně vyšlehejte do krému. Přendejte do sáčku s velkou řezanou trubičkou a nastříhejte na jednotlivé kostky. Ozdobte kousky ovoce a čerstvou bylinkou.